Salt är en mineral som huvudsakligen består av natriumklorid med formeln NaCl.
Natriumklorid är det vanligaste saltet att använda vid matlagning. Smaken salt är en av grundsmakerna, vilket gör salt till en av de äldsta och mest allmänt förekommande kryddorna. Det förekommer rikligt i naturen; natriumklorid utvinns ur saltgruvor eller genom evaporering (indunstning) av havsvatten.
Natriumklorid som används i matlagningen är i Sverige oftast berikat med bland annat saltet kaliumjodid (KI), för att utgöra en extra jodkälla. Brist på jod kan leda till sjukdomstillståndet struma. Det får även innehålla ferrocyanider (E536) som klumpförebyggande medel.
Vakuumsalt, vanligt koksalt är det salt som är absolut vanligast i matlagning och livsmedelsindustrin. Vakuumsalt tas upp från saltfyndigheter långt ner i marken. Rent vatten pumpas ner i dessa saltkällor som löser upp saltet och en saltlake transporteras upp. Från saltlaken tar man ut saltet som sedan renas. Efter reningsprocessen kokas vattnet bort i ett antal vakuumpannor för att slutligen bli helt rent och torrt salt. Det är denna typ av salt som används i fysiologisk saltlösning inom bland annat sjukvården och kallas då infusionssalt. Vakuumsalt pressat i tablettform 25x12 mm är det salt som lämpar sig bäst för avhärdningsfilter.
Havssalt framställs genom att man låter vatten från saltrika hav dunsta av och det kvarlämnade saltet samlas in.
Havssalt används främst till matlagning där det blivit mode då det sägs ge en fylligare smak. Huruvida detta är sant tvistar man om. Havssalt innehåller varierande mängd natriumklorid (NaCl) och andra mineralsalter, beroende på reningsgrad. FDA(Food and Drug Administration) rekommenderar 97.5% natriumklorid.
Stensalt, bergsalt, eller halit, som det också kallas bryts i saltgruvor. Det är betydligt svårare att få detta salt helt rent vilket gör att den största användningen av stensalt i Sverige är som vägsalt för att smälta snö och is på vägar.